Dry Needling

Meer dan naaldjes prikken

Heb je last van gespannen spieren? Is het steeds dezelfde plek waar je last van hebt? Of heb je al langere tijd te kampen met spierpijn? Dan kan dry needling je van je pijn verlossen!

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de behandelsessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen.
 
Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen.
 
Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Hoe werkt Dry Needling

Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door de spiervezels met fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt.

De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen. Door één of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Om triggerpoints langdurig uit te schakelen zijn meestal meerdere sessies nodig. Tijdens het aanprikken van de spier kan je een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.

Is Dry Needling pijnlijk?

Hoewel Dry Needling een beetje eng kan lijken, is de behandeling bijna pijnloos. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je wel kort een dof gevoel of klein schokje ervaren dat snel daarna terug wegtrekt.

Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de sessie. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter.

Na 1 tot 5 dagen begin je het resultaat van dry needling te merken. Lichamelijke klachten, zoals de uitstralende pijnklachten van je triggerpoint, beginnen langzaam af te nemen. Vaak voel je je daarna ook meer energiek, krachtiger en ontspannen.

Dry Needling: voor wie?

Dry needling verhelpt verschillende lichamelijke klachten. Vooral wanneer er sprake is van pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd, is dry needling erg doeltreffend.

Triggerpoints kunnen o.a. ontstaan door stress, overbelasting, verwondingen, enz. Ze veroorzaken niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Krachtverlies in de betrokken spieren
  • Bewegingsbeperkingen
  • Tintelingen in armen of benen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

 

…In sommige gevallen is dry needling echter af te raden, bijv. tijdens een zwangerschap, bij een spierscheur of wanneer je angst hebt voor naalden. Jouw therapeut zal daarom altijd eerst informatie over je medische toestand inwinnen alvorens met de behandeling te starten. Vermeld zeker ook altijd of je bloedverdunners neemt.

Opleidingen in Dry Needling

Als u als kinesist en/of osteopaat geïnteresseerd bent in Dry Needling, dan geeft Marc ook opleidingen in een speciaal daarvoor opgericht opleidingscentrum.

U krijgt op een gestructureerde manier de praktijk van Dry Needling uitgelegd. Er wordt dieper ingegaan op de anatomische kennis, veiligheid en hygiëne. Klik op deze link voor meer informatie.

Bijkomende info over Dry Needling kan u hier vinden.

FAQ

de meestgestelde vragen

Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen. Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.

Het ereloon voor een osteopathische behandeling bedraagt 68 euro. De meeste mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming van 10 euro per consult, en dit voor 5 behandelingen per jaar. Om deze terugbetaling te bekomen krijgt u van ons na elke behandeling een attest. De afrekening van het ereloon gebeurt na elke behandeling. Voor de wijze van betaling kan u kiezen tussen cash of via bancontact. Wij geven geen overschrijvingen mee.

U kan betalen via bancontact of contant aan het einde van de behandeling.
Uw eerste behandeling, wat brengt u mee? • Uw identiteitskaart • Voorschrift van huisarts/specialist (voor osteopathie is een voorschrift niet noodzakelijk) • Klever van de mutualiteit • Eventueel medische beeldvorming of verslag ervan (CT scan, MRI, RX, echo…)
Onze therapeuten zijn NIET geconventioneerd. De vastgelegde RIZIV tavrieven worden dus niet toegepast. Uitzonderingen zijn terug te vinden op de website van het RIZIV (www.riziv.fgov.be). Tijd en kwaliteit hebben hun prijs! Gespecialiseerde zorg heeft daarom een hogere kostprijs. We zijn om deze redenen genoodzaakt om aan niet-conventietarieven te werken. Concreet betekent dit dat het ziekenfonds niet alle kosten van gespecialiseerde zorg vergoedt. Wij hanteren tarieven die eerlijk en redelijk zijn voor de zorg, kwaliteit en kennis die wij aanbieden aan onze patiënten. Hebt u graag meer info hierover? Vraag het ons!

De vraag naar gespecialiseerde zorg is zeer groot. Onze praktijk heeft daardoor een zeer drukke agenda. Een aantal patiënten komen noodgedwongen op een wachtlijst. Mogen wij u daarom dringend vragen om gemaakte afspraken zeker na te komen? Bent u verhinderd? Geen probleem, wanneer u ons tijdig ( ten laatste 24 uur op voorhand ) verwittigt. Wij zijn dan in de mogelijkheid om patiënten die op de wachtlijst staan verder te helpen. Bij het niet of laattijdig verwittigen kunnen wij u geen nieuwe afspraak op korte termijn garanderen. Bovendien laat de wet ons toe om een vergoeding aan te rekenen voor een gemiste afspraak. Om behandelingen in alle rust te laten verlopen, zijn wij slechts beperkt telefonisch bereikbaar. . Laat daarom steeds je naam en telefoonnummer achter zodat we u zo snel mogelijk kunnen terugbellen. Alle behandelingen gebeuren steeds op afspraak. U kan ook per e-mail een afspraak maken: info@marcvos.be. Wij contacteren u dan voor een nieuwe afspraak. Dank voor uw begrip!

‘D.O.’ betekent ‘Diploma in Osteopathy’. Na het succesvol beëindigen van de opleiding en het schrijven van een thesis kan men de graad ‘D.O’. behalen. ‘D.O.’ staat garant voor een goed, degelijk opgeleid osteopaat. In België kan helaas iedereen zich tot osteopaat kronen. Wil je een echte osteopaat raadplegen? Kijk dan steeds naar de afkorting achter de titel (Osteopathie D.O.).