Aanpak

Heb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.

Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging.

Elke behandeling bij de kinesitherapeut heeft als doel om acute of chronische
bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen.

Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.
Door gebruik te maken van fysische middelen zoals manuele druk, koude, warmte en (zachte) elektrische stromen, en technische middelen helpt kinesitherapie je terug vooruit.

Soorten kinesitherapie

Wil je je spieren en gewrichten losmaken? Je lichaam versterken en beter leren controleren? Revalideren na een operatie? Of verlost zijn van de pijn? Dan kan kinesitherapie je uitstekend helpen. Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat.

Wat doet een kinesist?

Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.

Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met massage en fysiotechniek. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.

Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.

Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.

Wanneer kinesitherapie?

De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds.

Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. Het aantal beurten is wettelijk vastgelegd op maximum 18 behandelingen. Deze bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, massage en het aanleren van een betere houding.

Maar ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Zo kan je problemen in de toekomst zelf beperken.

Welke klachten worden behandeld?

Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals Lage rugpijn: lumbago, hernia, bekkeninstabiliteit, enz,

Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, enz.

  • Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.

  • Revalidatie ledematen: van voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.

  • Revalidatie wervelkolom: bij neurologische aandoeningen

Enkele veel gebruikte technieken bij kinesitherapie zijn Lichaamsoefeningen, Massage, Manuele therapie, Warmtetherapie en Electrotherapie.

FAQ

de meestgestelde vragen

Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen. Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.

Het ereloon voor een osteopathische behandeling bedraagt 59 euro. De meeste mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming van 10 euro per consult, en dit voor 5 behandelingen per jaar. Om deze terugbetaling te bekomen krijgt u van ons na elke behandeling een attest. De afrekening van het ereloon gebeurt na elke behandeling. Voor de wijze van betaling kan u kiezen tussen cash of via Payconiq. Wij geven geen overschrijvingen mee.

U kan betalen via Bancontact (enkel praktijk w’hei), Payconiq of contant aan het einde van de behandeling.
Uw eerste behandeling, wat brengt u mee? • Uw identiteitskaart • Voorschrift van huisarts/specialist (voor osteopathie is een voorschrift niet noodzakelijk) • Klever van de mutualiteit • Eventueel medische beeldvorming of verslag ervan (CT scan, MRI, RX, echo…)
Onze therapeuten zijn NIET geconventioneerd. De vastgelegde RIZIV tavrieven worden dus niet toegepast. Uitzonderingen zijn terug te vinden op de website van het RIZIV (www.riziv.fgov.be). Tijd en kwaliteit hebben hun prijs! Gespecialiseerde zorg heeft daarom een hogere kostprijs. We zijn om deze redenen genoodzaakt om aan niet-conventietarieven te werken. Concreet betekent dit dat het ziekenfonds niet alle kosten van gespecialiseerde zorg vergoedt. Wij hanteren tarieven die eerlijk en redelijk zijn voor de zorg, kwaliteit en kennis die wij aanbieden aan onze patiënten. Hebt u graag meer info hierover? Vraag het ons!

De vraag naar gespecialiseerde zorg is zeer groot. Onze praktijk heeft daardoor een zeer drukke agenda. Een aantal patiënten komen noodgedwongen op een wachtlijst. Mogen wij u daarom dringend vragen om gemaakte afspraken zeker na te komen? Bent u verhinderd? Geen probleem, wanneer u ons tijdig ( ten laatste 24 uur op voorhand ) verwittigt. Wij zijn dan in de mogelijkheid om patiënten die op de wachtlijst staan verder te helpen. Bij het niet of laattijdig verwittigen kunnen wij u geen nieuwe afspraak op korte termijn garanderen. Bovendien laat de wet ons toe om een vergoeding aan te rekenen voor een gemiste afspraak. Om behandelingen in alle rust te laten verlopen, zijn wij slechts beperkt telefonisch bereikbaar. . Laat daarom steeds je naam en telefoonnummer achter zodat we u zo snel mogelijk kunnen terugbellen. Alle behandelingen gebeuren steeds op afspraak. U kan hiervoor steeds gebruik maken van ons online boekingsysteem.

‘D.O.’ betekent ‘Diploma in Osteopathy’. Na het succesvol beëindigen van de opleiding en het schrijven van een thesis kan men de graad ‘D.O’. behalen. ‘D.O.’ staat garant voor een goed, degelijk opgeleid osteopaat. In België kan helaas iedereen zich tot osteopaat kronen. Wil je een echte osteopaat raadplegen? Kijk dan steeds naar de afkorting achter de titel (Osteopathie D.O.).