Lymfedrainage

Heb je last van vochtophopingen of oedemen in je lichaam? Voelen je benen pijnlijk en zwaar aan? Of heb je last van gezwollen enkels? Dan kan kinesitherapie met lymfedrainage een uitkomst bieden. Contacteer een kinesist om je lymfestelsel te stimuleren en pak vandaag nog je lichamelijke klachten aan.

Wat is lymfedrainage?

Lymfedrainage is een behandeling die het lymfestelsel stimuleert.
Het doel van lymfedrainage is overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren.
Hierdoor kunnen heel wat gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor bijna 80% uit vocht.
Dit bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen. De taak van dit vocht is onder andere de afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en zo zorgen voor een beter afweersysteem.

Deze lymfedrainage is een natuurlijke functie in je lichaam. Door stress, ziekte of trauma kan het echter zijn dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt en dat er een vochtophoping, of oedeem, ontstaat.

Een kinesist stimuleert via lymfedrainage de vochtdoorstroming en verwijdert de vochtophopingen in je lichaam. Het resultaat is o.a. een goede immuniteit, minder stress en een betere hormoonbalans.

Behandeling

Lymfedrainage therapie start meestal met een vraaggesprek waarbij o.a. je klachten en het verloop van de behandeling in kaart wordt gebracht. Lymfedrainage is pijnloos en verlicht steeds jouw persoonlijke klachten. De lymfedrainage behandeling kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Manuele lymfedrainage: Bij manuele lymfedrainage wordt één lichaamsdeel per keer behandeld. De manuele lymfedrainage verloopt meestal volgens de Dr. Vodder methode. Dankzij zachte, spiraalvormige massage wordt er een pompende druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. Zo kan het overtollige vocht in je lichaam worden afgevoerd.
 • Lymftaping: Bij lymftaping wordt gebruikgemaakt van een tape met liftende werking. Hierdoor wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van overtollig lichaamsvocht gestimuleerd.

Behandelen oedeem klachten

Lymfedrainage behandelt vochtophopingen in de armen, benen, het gezicht, de buik, enz. Deze oedemen kunnen zorgen voor verschillende fysieke en mentale klachten. Door het lymfestelsel te stimuleren worden afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam afgevoerd.

Lymfedrainage kan daardoor helpen bij diverse klachten zoals:

 • Zware en vermoeide benen
 • Koude handen en voeten
 • Overtollig vocht in de enkels
 • Cellulitis
 • Oedemen of zwellingen na een ongeval of operatie
 • Reuma
 • Darmklachten
 • Migraine en hoofdpijn
 • Verstuikingen
 • Bloeduitstortingen
 • Bloedcirculatieproblemen, bijv. glaucoom
 • Lichamelijke klachten door stress, bijv. slaapproblemen
 • Spierpijn

Andere behandelingen

In onze groepspraktijk kan u ook terecht voor verschillende diensten

FAQ

de meestgestelde vragen

Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen. Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.

Het ereloon voor een osteopathische behandeling bedraagt 59 euro. De meeste mutualiteiten voorzien een tegemoetkoming van 10 euro per consult, en dit voor 5 behandelingen per jaar. Om deze terugbetaling te bekomen krijgt u van ons na elke behandeling een attest. De afrekening van het ereloon gebeurt na elke behandeling. Voor de wijze van betaling kan u kiezen tussen cash of via Payconiq. Wij geven geen overschrijvingen mee.

U kan betalen via Bancontact (enkel praktijk w’hei), Payconiq of contant aan het einde van de behandeling.
Uw eerste behandeling, wat brengt u mee? • Uw identiteitskaart • Voorschrift van huisarts/specialist (voor osteopathie is een voorschrift niet noodzakelijk) • Klever van de mutualiteit • Eventueel medische beeldvorming of verslag ervan (CT scan, MRI, RX, echo…)
Onze therapeuten zijn NIET geconventioneerd. De vastgelegde RIZIV tavrieven worden dus niet toegepast. Uitzonderingen zijn terug te vinden op de website van het RIZIV (www.riziv.fgov.be). Tijd en kwaliteit hebben hun prijs! Gespecialiseerde zorg heeft daarom een hogere kostprijs. We zijn om deze redenen genoodzaakt om aan niet-conventietarieven te werken. Concreet betekent dit dat het ziekenfonds niet alle kosten van gespecialiseerde zorg vergoedt. Wij hanteren tarieven die eerlijk en redelijk zijn voor de zorg, kwaliteit en kennis die wij aanbieden aan onze patiënten. Hebt u graag meer info hierover? Vraag het ons!

De vraag naar gespecialiseerde zorg is zeer groot. Onze praktijk heeft daardoor een zeer drukke agenda. Een aantal patiënten komen noodgedwongen op een wachtlijst. Mogen wij u daarom dringend vragen om gemaakte afspraken zeker na te komen? Bent u verhinderd? Geen probleem, wanneer u ons tijdig ( ten laatste 24 uur op voorhand ) verwittigt. Wij zijn dan in de mogelijkheid om patiënten die op de wachtlijst staan verder te helpen. Bij het niet of laattijdig verwittigen kunnen wij u geen nieuwe afspraak op korte termijn garanderen. Bovendien laat de wet ons toe om een vergoeding aan te rekenen voor een gemiste afspraak. Om behandelingen in alle rust te laten verlopen, zijn wij slechts beperkt telefonisch bereikbaar. . Laat daarom steeds je naam en telefoonnummer achter zodat we u zo snel mogelijk kunnen terugbellen. Alle behandelingen gebeuren steeds op afspraak. U kan hiervoor steeds gebruik maken van ons online boekingsysteem.

‘D.O.’ betekent ‘Diploma in Osteopathy’. Na het succesvol beëindigen van de opleiding en het schrijven van een thesis kan men de graad ‘D.O’. behalen. ‘D.O.’ staat garant voor een goed, degelijk opgeleid osteopaat. In België kan helaas iedereen zich tot osteopaat kronen. Wil je een echte osteopaat raadplegen? Kijk dan steeds naar de afkorting achter de titel (Osteopathie D.O.).